Nieuwsbericht

AFM legt tophypotheek aan banden

Woningkopers die een tophypotheek afsluiten, moeten een deel van de hypotheekschuld versneld afbouwen.

Geplaatst op 23 april 2010

Ze kunnen dat deel van de hypotheekschuld aflossen of in korte tijd een aflossingskapitaal opbouwen. Dat liet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gisteren weten. Dat geldt overigens niet voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie. Eerder lanceerde de toezichthouder al het idee om de maximale hypotheek te beperken tot de koopsom van de woning. Dat plan leidde tot een storm van kritiek.

De AFM ziet graag dat de gemiddelde schuld op de woning afneemt. Om dat zoveel mogelijk te stimuleren, had de toezichthouder het plan opgevat om de maximale hypotheek te beperken tot 100% van de koopsom  van de woning. De extra kosten bij de aankoop van de woning, de kosten koper, zou de woningkoper uit eigen zak moeten betalen. Dat plan werd vrijwel onmiddellijk afgeschoten.

Daarom heeft de toezichthouder de eisen aangepast. Van de AFM mag een woningkoper tot 112% van de koopsom van de woning lenen. Hiervan moet de schuldenaar in 7 jaar 12% aflossen of in dezelfde periode versneld een kapitaal opbouwen. De toezichthouder denkt dat het nieuwe plan minder invloed heeft op de ontwikkelingen op de woningmarkt.

Wilt u weten of wat u kunt lenen en wat de best passende hypotheek voor u is neem dan contact op met VSP.

Bron: FX.nl